Syv sparetips for studenten

student-sparetips

Alle som har studert, eller som er studenter nå, vet at det kan være en noe trang tilværelse hva økonomi angår. Den beskjedne studiestøtten man får fra staten er for de aller fleste allerede brukt opp når man må betale den månedlige husleien, slik at de fleste er nødt til å ta seg jobb ved siden av studiene. Derfor er det sjeldent enkelt å sitte igjen med et overskudd når måneden er over, men det finnes allikevel noen sparetips som studenter bør benytte seg av.

1. Skaff deg et kredittkort

Det høres kanskje noe absurd ut at en student bør skaffe seg et kredittkort, men når du skjønner hvorfor så blir du nok overbevist. For det er nemlig mye penger å spare ved å handle et slikt kort. For det første så kan du få gratis reiseforsikring når du har et kredittkort, slik at du ikke behøver å tenke på dette. Penger spart allerede. For det andre så har mange kredittkort omfattende bonusordninger som du kan dra nytte av. Handler du aktivt med kredittkortet, så kan du spare et par hundrelapper i måneden i bonus. Og det kommer vel godt med?

2. Start minisparing

Det er ikke så lett å spare når man er student, og derfor må man tenke innovativt. De fleste norske banker tilbyr minisparing eller mikrosparing, der man automatisk sparer når man bruker bankkortet. Dette er en utmerket løsning for studenter, og du kan selv bestemme et ønsket beløp som settes automatisk inn på sparekontoen din når du drar kortet (for eksempel 2 til 10 kroner). Det er alltids greit å ha en liten buffer!

3. Jobb ekstra i alle ferier

Enten man jobber ved siden av studiene eller ei, så er man avhengig av å jobbe ekstra når man kan det. Derfor bør alle ledige stunder prioriteres til jobb, enten det er snakk om påske-, vinter- eller sommerferie. Ved å jobbe fire-fem uker på sommeren kan man bygge seg opp en solid sparekonto som garantert kommer godt med når man skal begynne på neste semester.

4. Lag mat sammen

Mange studenter nedprioriterer et sunt og variert kosthold rett og slett fordi det er for dyrt. Men hvis man går flere sammen og lager en matplan der man bruker de samme råvarene fordelt over flere måltider på en uke, så kan man spise både variert og godt til svært lave priser. Her gjelder det bare å sette sammen en plan og spise sammen – for det er langt billigere å lage mat til flere enn bare seg selv.

5. Ikke gå i lånefella

Når det fortsatt er to uker igjen til neste stipend og man allerede har svidd bort alle pengene på fyll og fanteri, så er det enkelt å tenke at man er nødt til å bruke kredittkortet eller ta opp et forbrukslån uten sikkerhet. Dette er sjeldent en god idé ettersom du bare vil få større betalingsproblemer fremover. Be heller om å få låne penger fra familie eller venner, slik at du unngår å måtte betale tilbake et lån med renter og gebyrer.

6. Lag deg et budsjett

For å vite hva du har råd til, så er det for mange nødvendig å sette opp et budsjett. Da er du først nødt til å finne ut hvor mye penger du bruker, og man kan enkelt finne ut dette gjennom nettbanken. Sett opp et budsjett der du fører ned faste utgifter som husleie, internett, mobilregning, mat og så videre, og du vil ha en fast plan for pengebruken fremover. Forutsigbart og enkelt!

7. Handle på salg

Selv om man er student og trolig har et stramt budsjett å forholde seg til, så er man nødt til å unne seg nye klær og andre forbruksvarer innimellom. Her gjelder det å scanne butikkene for salg, og handle når det er billig. Dette gjelder enten det er snakk om innkjøp av nye klær eller kanskje ny mobiltelefon. Når man er student har man sjeldent råd til å kjøpe seg det nyeste og beste, noe man bør tenke på.

 Flere sparetips for studenter

Leave a Comment